Levent'te 2 Rota
Bu çalışma açık geçirgen mahalle kentsel kimliğinin sürdürülebilirliği için tanım ve kriterleri ortaya koymaktadır. Çalışma alanı olan Levent Bölgesi ve bu bölgenin için aldığı Levent, Akatlar, Etiler ve Uçaksavar alt bölgeleri özelinde kullanıcı deneyiminin ölçülmesine yön veren mekânsal analiz çalışmaları için öncelikle kavramsal tanımlamalar yapılmıştır. Tanımlama için “rota”, “odak”, “geçit” ve “bağlantı” kavramlarının birlikteliği ve araştırmada “kullanıcı deneyimi” odaklı yöntem tasarımı öne çıkmaktadır.
Çalışma alanı Levent Bölgesi’nin içine aldığı Levent, Akatlar, Etiler ve Uçaksavar alt bölgelerinden oluşmaktadır. Araştırmada öncelikle dört alt bölgeyi birbirine bağlayan iki rota tanımlanmıştır. Güneydeki Mahalle Odakları Rotası üzerinde yer alan beş odak kentsel sistemde sürekliliği taşıyan ve işlev çeşitliliği bakımından zengin alt birimlerdir ve araştırmada deneyimin ölçülmesine imkân tanımıştır. Açık geçirgen mahalle birimleri arasındaki bağlantılar ve birimlerin içindeki geçitler, Levent Çarşıdan Uçaksavar Sitesine kadar sürekliliği aktaran öğelerdir. Bu geçit öğeleri genellikle sadece yayaların geçişine izin veren 1,5-2 metre genişliğindeki dar yollardır. 3 kilometrelik rota boyunca yoğun araç trafiği olan Nispetiye Caddesine çıkmadan odakları ve mahalle birimlerini birbirine bağlayan geçitleri kullanarak kesintisiz biçimde yürümek mümkündür.
Araştırma yöntemi tasarımında morfolojik niteliklere göre belirlenen rotanın kullanıcı deneyimiyle örtüştüğü görülmektedir. Buna ek olarak kullanıcıların tanımlamalarından yola çıkarak gündelik hayattaki kullanımı oluşturan odak, geçit tarifleri ve diğer mekansal referans noktaları/izler haritalara eklenerek kullanıcı deneyimi rotası geliştirilmiştir.